Лiнiя консультацiй
(+38) 044 581-42-84 (+38) 066 118-21-91
На зв'язку з 09.00 до 17.00
без перерви з понеділка по п'ятницю
  1. Головна
  2. Статтi
  3. Як відкрити своє кафе

Як відкрити своє кафе

17.06.2020

Така ідея, як відкрити власне кафе, актуальна завжди. Навіть у кризові часи заклади громадського харчування приносять прибуток, адже культура харчування поза домом набирає все більшої популярності в нашій країні. Успіх бізнесу в цій сфері залежить від безлічі факторів, з якими варто ознайомитися перед тим, як відкрити кафе.

Визначимося з видом кафе

Перший крок на шляху до такої мети, як відкрити кафе в Україні - складання бізнес-плану. Він допоможе визначитися з цільовою аудиторією, концепцією, видом і перспективами.

Кафе поділяються на види:

  • За місцем розташування та мобільності: окремі будівлі, на території ТРЦ і бізнес-центрів, придорожні, в готелі, стаціонарні, пересувні.

  • За типом цільової аудиторії і інтересам: для дітей, для студентів, для кіноманів, спортивні.

  • За асортиментом: піцерія, суші-бар, національна кухня, кав'ярня, винотека, чайна, кафе-морозиво.

  • За типом обслуговування: повне, часткове, самообслуговування.

  • За сезонністю: пляжні, кафе для сноубордистів і лижників.

Будь-який з видів закладів громадського харчування вимагає ретельної підготовки і опрацювання стратегії. Тому, перед тим, як відкрити своє кафе в Україні, важливо вивчити конкурентів і чітко сформулювати свою концепцію.

Що необхідно для відкриття свого власного кафе

Початок шляху до того, як відкрити маленьке кафе з нуля, тематичний заклад або навіть ресторан - практично однаковий: вибір концепції та стилістики. В цьому плані немає меж фантазії: хоч кафе для фанатів Marvel, хоч дитяче, хоч в українському стилі з національною кухнею - будь-який варіант буде успішним, якщо створити відповідну атмосферу, попрацювати над оформленням і обов'язково приділити увагу якості їжі і напоїв.

Приміщення в оренду або покупка власних квадратних метрів - залежить від можливостей стартового капіталу. Що стосується вибору місця розташування, то перевагу краще віддати жвавій вулиці, хоча в цьому питанні теж багато що залежить від концепції. Для затишної маленької кав'ярні в тихому дворику теж знайдеться аудиторія, але необхідні додаткові витрати на рекламу, щоб потенційні відвідувачі дізналися про її відкриття. Перед тим, як відкрити кафе в торговому центрі, вивчіть конкурентів - вам потрібно буде виділятися яскравою вивіскою і неординарною кухнею, щоб залучити клієнтів. Також важливо враховувати, що в житлових будинках не можна відкривати заклад громадського харчування більш, ніж на 50 гостей, а його графік роботи обмежений - до 22:00.

Законодавча складова. Реєстрація ФОП підходить для «безалкогольних» закладів, якщо ж ви плануєте продавати міцні напої, потрібно відкривати ТОВ і отримати відповідну ліцензію. Також необхідно зареєструвати декларацію відповідності матеріально-технічної бази.

Обладнання, персонал, постачальники. Якість їжі та обслуговування - важливі складові успіху. Щоб забезпечити їх на належному рівні необхідно:

  • Найняти професійного кухаря, офіціантів, адміністратора;

  • Знайти надійних постачальників продуктів харчування;

  • Закупити все необхідне для готування обладнання.

Автоматизація. Навіть перед тим, як відкрити невелике кафе, слід продумати, як буде здійснюватися контроль роботи персоналу, вестися облік доходів-витрат, формуватися звітність. Найкраще рішення цих питань в 2020 році - установка спеціалізованої програми для кафе.

Докладніше про автоматизацію кафе

Програма для автоматизації роботи кафе необхідна вже під час підготовки до відкриття. Софт від компанії Рарус допоможе підтримувати якість роботи персоналу на належному рівні, значно спростить управління і контроль функціонування бізнесу. Програмне забезпечення Рарус для автоматизації громадського харчування:

  • Здійснює управління закупівлями, запасами і виробництвом;

  • Допомагає вести облік взаєморозрахунків з постачальниками, реалізації готової продукції;

  • Надає звітність за фінансовими операціями підприємства;

  • Забезпечує оперативний обмін інформацією між підрозділами.

Різниці між тим, як відкрити літнє кафе в Україні, спорт-бар або ресторан практично немає. На всіх етапах необхідно складання чітких планів і опрацювання безлічі організаційних моментів. А подальше успішне функціонування закладів практично неможливе без автоматизації робочих процесів.



Автор: