Як правильно оформити літні майданчики для кафе і ресторану
Сезонний або літній майданчик для кафе і ресторану - можливість зробити заклад більш привабливим в теплу пору року і отримати додатковий прибуток. Вони бувають:
-
Закритого типу - тимчасові конструкції: тенти, павільйони;
-
Відкритого - столи або шезлонги в пляжних закладах розміщуються на відкритому повітрі або терасі, над ними для захисту від сонця встановлюють навіси, парасольки;
-
Частково відкритого типу - спорудження зі скатним дахом, прибудоване до основної будівлі кафе чи ресторану. Такі веранди роблять з різних матеріалів і часто оформлюють у стилістиці закладу. Вікна можуть закриватися ролетами або клейончастими завісами.
Перед відкриттям літнього майданчика варто ознайомитися з державними вимогами, щоб отримати дозвільну документацію на такий вид діяльності громадського харчування.
Які вимоги до літніх майданчиків та терас?
Вимоги до того, як правильно оформити літній майданчик, вказані в Постанові Кабінету Міністрів України:
-
Дозволена установка на відстані від 1 метра до тротуару або пішохідної зони і не менше 5 метрів до проїжджої частини;
-
Малі архітектурні форми, до яких відносяться літні майданчики, не повинні мати фундаменту і перевищувати 4 метри у висоту;
-
Обов'язкове встановлення сміттєвих урн і освітлення;
-
Розміщення - в одну лінію уздовж фасаду або огорожі;
-
Біля проїжджої частини повинні бути встановлені захисні конструкції.
Що заборонено робити і як вплинув карантин
-
Розміщувати літні майданчики ближче, ніж за 20 метрів від перехресть і дорожніх знаків «Зупинка громадського транспорту»;
-
Встановлення на відстані менше 100 метрів від залізничних переїздів;
-
Біля об'єктів ландшафтної архітектури, оглядових майданчиків, фасадів адміністративних і культурних будівель.
-
На літніх терасах біля житлових будинків не можна включати музику.
У 2020 році в зв'язку з карантином багато закладів працюють на виніс їжі, є особливі вимоги на оформлення літнього майданчика:
-
Обов'язкове використання засобів захисту персоналу та дезінфекція 1 раз в 2 години;
-
Їжа подається тільки через вікно видачі, біля нього розташоване меню, оплата - безконтактно;
-
Столи і стільці розміщуються мінімум в 1,5 метрах один від одного, за одним столом максимум 4 людини.
Необхідні дозвільні документи
Перед початком роботи варто ознайомитися з тим, як оформити літній майданчик правильно з юридичної точки зору. Для цього потрібно отримати такі документи:
-
Висновок експертизи про дотримання протипожежних норм;
-
Акт реєстрації потужностей кафе (у Держпродспоживслужбі);
-
Ліцензія на торгівлю алкоголем і тютюновими виробами;
-
Довідка про функціональне призначення сезонного майданчика;
-
Договір пайової участі і квитанція з оплати внеску;
-
Договори з комунальними службами та постачальниками електрики, води, газу.
Список може бути доповнений іншими дозвільними документами в різних містах і областях.
Режим работы летней площадки
Заклади на відкритому повітрі найбільш затребувані влітку, хоча зазвичай сезон роботи починається з травня і закінчується в жовтні, відповідно на цей період і оформляється дозвільна документація. Робочий режим закладу власник може встановлювати самостійно, але важливо враховувати, що музичний супровід не повинен перевищувати дозволений діапазон з 22:00 до 08:00.
Також варто враховувати, що можуть бути введені обмеження режиму роботи закладів громадського харчування на місцевому рівні.
Що може знадобитися ще?
Один з важливих аспектів того, як зробити літній майданчик прибутковим і популярним - чітка організація робочих процесів для високої якості обслуговування. Для автоматизації роботи необхідна спеціалізована програма для ресторана, кафе. Низку переваг в в цій сфері має софт компанії Рарус:
-
Забезпечує повний контроль якості роботи персоналу і всіх робочих процесів;
-
Підвищує зростання прибутку;
-
Допомагає збільшити кількість аудиторії (підтримка функції впровадження акцій, знижок, програм лояльності);
-
Спрощує формування документації, аналіз діяльності, планування (бюджетне і календарне);
Автор: Rarus.com.ua