Лiнiя консультацiй
(+38) 044 581-42-84 (+38) 066 118-21-91
На зв'язку з 09.00 до 17.00
без перерви з понеділка по п'ятницю
  1. Головна
  2. Статтi
  3. Як правильно оформити літні майданчики для кафе і ресторану

Як правильно оформити літні майданчики для кафе і ресторану

06.07.2020

Сезонний або літній майданчик для кафе і ресторану - можливість зробити заклад більш привабливим в теплу пору року і отримати додатковий прибуток. Вони бувають:

  • Закритого типу - тимчасові конструкції: тенти, павільйони;

  • Відкритого - столи або шезлонги в пляжних закладах розміщуються на відкритому повітрі або терасі, над ними для захисту від сонця встановлюють навіси, парасольки;

  • Частково відкритого типу - спорудження зі скатним дахом, прибудоване до основної будівлі кафе чи ресторану. Такі веранди роблять з різних матеріалів і часто оформлюють у стилістиці закладу. Вікна можуть закриватися ролетами або клейончастими завісами.

Перед відкриттям літнього майданчика варто ознайомитися з державними вимогами, щоб отримати дозвільну документацію на такий вид діяльності громадського харчування.

Які вимоги до літніх майданчиків та терас?

Вимоги до того, як правильно оформити літній майданчик, вказані в Постанові Кабінету Міністрів України:

  • Дозволена установка на відстані від 1 метра до тротуару або пішохідної зони і не менше 5 метрів до проїжджої частини;

  • Малі архітектурні форми, до яких відносяться літні майданчики, не повинні мати фундаменту і перевищувати 4 метри у висоту;

  • Обов'язкове встановлення сміттєвих урн і освітлення;

  • Розміщення - в одну лінію уздовж фасаду або огорожі;

  • Біля проїжджої частини повинні бути встановлені захисні конструкції.

Що заборонено робити і як вплинув карантин

  • Розміщувати літні майданчики ближче, ніж за 20 метрів від перехресть і дорожніх знаків «Зупинка громадського транспорту»;

  • Встановлення на відстані менше 100 метрів від залізничних переїздів;

  • Біля об'єктів ландшафтної архітектури, оглядових майданчиків, фасадів адміністративних і культурних будівель.

  • На літніх терасах біля житлових будинків не можна включати музику.

У 2020 році в зв'язку з карантином багато закладів працюють на виніс їжі, є особливі вимоги на оформлення літнього майданчика:

  • Обов'язкове використання засобів захисту персоналу та дезінфекція 1 раз в 2 години;

  • Їжа подається тільки через вікно видачі, біля нього розташоване меню, оплата - безконтактно;

  • Столи і стільці розміщуються мінімум в 1,5 метрах один від одного, за одним столом максимум 4 людини.

Необхідні дозвільні документи

Перед початком роботи варто ознайомитися з тим, як оформити літній майданчик правильно з юридичної точки зору. Для цього потрібно отримати такі документи:

  • Висновок експертизи про дотримання протипожежних норм;

  • Акт реєстрації потужностей кафе (у Держпродспоживслужбі);

  • Ліцензія на торгівлю алкоголем і тютюновими виробами;

  • Довідка про функціональне призначення сезонного майданчика;

  • Договір пайової участі і квитанція з оплати внеску;

  • Договори з комунальними службами та постачальниками електрики, води, газу.

Список може бути доповнений іншими дозвільними документами в різних містах і областях.

Режим работы летней площадки

Заклади на відкритому повітрі найбільш затребувані влітку, хоча зазвичай сезон роботи починається з травня і закінчується в жовтні, відповідно на цей період і оформляється дозвільна документація. Робочий режим закладу власник може встановлювати самостійно, але важливо враховувати, що музичний супровід не повинен перевищувати дозволений діапазон з 22:00 до 08:00.

Також варто враховувати, що можуть бути введені обмеження режиму роботи закладів громадського харчування на місцевому рівні.

Що може знадобитися ще?

Один з важливих аспектів того, як зробити літній майданчик прибутковим і популярним - чітка організація робочих процесів для високої якості обслуговування. Для автоматизації роботи необхідна спеціалізована програма для ресторана, кафе. Низку переваг в в цій сфері має софт компанії Рарус:

  • Забезпечує повний контроль якості роботи персоналу і всіх робочих процесів;

  • Підвищує зростання прибутку;

  • Допомагає збільшити кількість аудиторії (підтримка функції впровадження акцій, знижок, програм лояльності);

  • Спрощує формування документації, аналіз діяльності, планування (бюджетне і календарне);

Забезпечити якісну і прибуткову роботу літнього майданчика не так вже й складно: необхідно подбати про правильне оформлення, наявність всієї дозвільної документації та автоматизувати діяльність за допомогою програми від компанії  Рарус.

Автор: